آموزشهای قبل از ازدواج در اشکال گوناگونی ارائه میشود.برخی از دورهها تنها چند ساعت یا یک تا دو روز طول میکشد و مبتنی بر سخنرانی است. برخی از دورهها طولانیتر است. و مهارتها و تعاملاتی را بین زوجین فراهم میآورد. تحقیقات نشان میدهند که دورههای مبتنی بر آموزش مهارت، برنامههای سازمان یافتهتری هستند و کارآمدتر به نظر میرسند (استنلی و همکاران۱۹۹۵، نقل شده در داو،۲۰۰۲). انجمنهای آمریکایی برنامههای متعددی تدوین کردهاند که در تمام ایالت متحده و در دنیا کاربرد وسیعی دارد. این برنامهها عبارتند از: ۱٫ برنامه ارتباط زوجین(cc) 2. برنامه تقویت رابطه( RE) 3. برنامه تقویت رابطه پیش از ازدواج(PREP) 4. برنامه آماده سازی/غنیسازیPREPARE/ENRICH 5. برنامه کاربرد عملی مهارتهای ارتباط صمیمی PAIRS.
تاکید تمام این برنامهها به آموزش مهارتهای ارتباطی به زوجین است. اما قالبی که هر برنامه برای خود در نظر گرفته است در جلسات گروهی- فردی، طول مدت برنامه میتواند متفاوت باشد.
۲-۲-۸-۱ برنامه ارتباط زوجین(CC)
این برنامه توسط میلر[۱] و شراد(۱۹۹۹) تنظیم شدهاست. اهداف کلی این برنامه عبارتند از: ۱٫ برقرار کردن ارتباط موثر در مورد مشکلات روزمره ۲٫ مدیریت و حل تعارض ۳٫ وسایل و راهبردهایی برای بررسی کردن مشکلات و حل تضادها ۴٫ آگاهی از جنبههای نگرشی و رفتاری حل تضادها و ایجاد رابطه. فرایندها و مهارتهایی که در این برنامه آموزش داده میشود ناشی از دیدگاههای نظری و اصول تئوری سیستمها می باشند. این برنامه ممکن است به عنوان یک برنامه غنیسازی و یا درمانی ارائه شود. این برنامه میتواند در یک زمان به صورت گروهی و یا به یک زوج ارائه شود. هر جلسه چارچوبهای مفهومی عملی (سازمان دهندههای شناختی، مهارتهای ارتباطی خاص و گزینشهای رفتاری) و فرایندهای تعاملی(رهنمودها) را برای بحث و حل مشکلات در طول برنامه انتخاب میکنند(میلر و شراد۱۹۹۹، نقل شده در سلیمی و همکاران،۱۳۹۰).
۲-۲-۸-۲ برنامه تقویت رابطه (RE)
این برنامه بیش از ۲۵ سال است که به طور وسیعی با هدف ازدواج و نیز آمادگی برای ازدواج مجدد استفاده میشود. این برنامه شامل آموزش عملی نگرشها، مهارتها و استراتژیها برای بهبود رابطه، حل مسائل ارتباطی به طور مشارکتی، ایجاد و تداوم صمیمت و رضایت از رابطه میباشد. این برنامه شامل سخنرانی، مهارتهای آموزشی ارتباطی و ایجاد فرصت برای شرکتکنندگان جهت تمرین مهارتها به طور خصوصی با ناظر است. با وجودی که تعلیم به صورت گروهی انجام میشود. زوجین با یکدیگر تبادل اطلاعات ندارند. این برنامه همچنین به زوجین کمک می کند تا مسائل ارتباطی مهم و تفاوتهای فردی را که باید قبل از ازدواج مورد بررسی قرار گیرد مشخص کنند. از این طریق زوجین اطلاعات مهمی که در مورد یکدیگر است دست مییابند (وزارت بهداشت و خدمات انسانی ایالات متحده[۲]،۲۰۰۶). همچنین این برنامه به منظور آموزش مهارتهای ارتباطی و حل مسئله موثر در کارکرد زناشویی اثربخش طراحی شده است، که در آن از تکنیکهای رفتاری درمان زناشویی( مانند باکوم و اسپین، لیتلید[۳] ۱۹۹۰، نقل شده در اولیاء،۱۳۸۵). و ایدههای شبیه به برخی دیگر از برنامههای زناشویی آموزش ارتباطات بهره گرفته میشود(استنلی و همکاران۱۹۹۹، نقل شده در اولیاء، ۱۳۸۵). نسخه فعلی این برنامه مورد تجدید نظر قرار گرفته و براساس پژوهش های به روز شده به ویژه در حیطههای ارتباطات، حل تعارض، تنظیم عواطف، تعهد انتظارات، افزایش صمیمت و تفاوتهای جنسیتی بنا نهاده شده است. این برنامه شامل عناوین زیر است: علایم خطر مشکلات ارتباطی در آینده، تفاوتهای جنسیتی، استفاده از ساختار برای ارتقاء امنیت، تکنیک گوینده/شنونده، حل مسئله، قواعد اصلی برای دست و پنجه نرم کردن با تعارض، راهبردهایی برای مقابله در برابر رویدادهای روشن، ساختن باورها و انتظارات هسته ای، بخشش، تعهد، و نحوه حفظ و ارتقاء شوخ طبعی، دوستی و شور، تمرکز اصلی برنامه بر یادگیری ارتباطات و این مطلب قرار دارد که کدام الگوهای ارتباطی به ازدواج قویتر و کدام الگوها به تخریب ازدواج می انجامد. پنج هدف عمده این برنامه از دیگاه رهبرانش عبارت است از:
- ایجاد و تمرین هدایت شده مهارتهای ارتباطی سازنده و مهارتهای حل تعارض
- روشن سازی و اصلاح باورها و انتظارات ارتباطی
- حفظ و ارتقاء شوخ طبعی، دوستی و پیوند معنوی در روابط صمیمانه
- حصول توافق بین زوجین بر سر قواعد اصلی جهت دست و پنجه نرم کردن با اختلافات و تعارضاتی که به طور غیر قابل اجتناب در روابط روی خواهند داد.
- رشد دهی مهارتهای لازم جهت ارتقاء درک و حفظ تعهد.
به منظور ایجاد تغییرات مورد انتظار در افراد و زوجین، آموزش نه مهارت در اهداف برنامه RE گنجانده شده است که شامل: مهارت بیانی(ابراز)، مهارت همدلی، مهارت گفت و گو، مذاکره، مهارت حل مسئله یا تعارض، خود تغییر دهی، کمک به تغییر دیگری، تعمیم دهی انتقال، مهارت آموزش نظارت و نگهداری(برگر و هانا۱۹۹۹ ، نقل شده در اولیا،۱۳۸۵).
[۱]Miler