“
برای اینکه اطلاعات مالی برای تصمیمگیری سرمایهگذاران و اعتباردهندگان مفید واقع شوند، باید دارای یک سری ویژگیهای کیفی مطابق با بیانیه مفهومی شماره ۲ هیات تدوین استانداردهای حسابداری مالی باشند. یکی از این ویژگیهای اساسی، مربوط بودن اطلاعات سود هر سهم و ارزش دفتری آن است.
۱-۴-اهداف تحقیق
بر اساس مفاهیم نظری گزارشگری مالی ایران، هدف صورتهای مالی عبارت است از ارائه اطلاعاتی تلخیص و طبقهبندی شده درباره وضعیت مالی، عملکرد مالی و انعطافپذیری مالی واحد تجاری که برای طیفی گسترده از استفاده کنندگان صورتهای مالی در اتخاذ تصمیمات اقتصادی مفید واقع شود. (مفاهیم نظری گزارشگری مالی، ۱۳۸۵). با توجه به دلیل وجود عدم اطمینان در محیط فعالیتهای سرمایهگذاری، شرایط ایدهآل برقرار نیست(نمیتوان ارزش شرکت را به صورت ارزش فعلی جریانات نقلی آتی بیان کرد)، لازم است سرمایهگذاران بر اساس مجموعه اطلاعات در دسترس، خود نسبت به اتخاذ تصمیمات سرمایهگذاری اقدام نمایند. در این میان حرفه حسابداری با به رسمیت شناختن مسئولیت افراد در پیشبینی عملکرد آتی شرکت، سعی در ارائه اطلاعات سودمند برای این هدف نموده است. (اسکات، ۲۰۰۳). با توجه به اینکه سرمایهگذاران اطلاعات سودمند را در تصمیمگیریهای خود مورد استفاده قرار خواهند داد، لازم است با مطالعه میزان بهرهمندی و استفاده سرمایهگذاران از انواع اطلاعات، نسبت به شناسایی اطلاعات سودمند اقدام نمود. در واقع هدف از این پژوهش، تعیین این موضوع است که آیا ویژگیهای کمیته حسابرسی، اثر مهم و معنیداری بر ارتباط ارزشی اطلاعات حسابداری شرکتها دارد یا خیر.
پژوهشهای حوزه ارتباط ارزشی توجه و علاقه طیف وسیعی از اقشار غیردانشگاهی از قبیل مراجع تدوین استانداردهای حسابداری، سایر مقامات قانونگذار مانند بورس اوراق بهادار و نهادهای نظارتی مربوط، بانک مرکزی، مدیران شرکتها و سایر استفاده کنندگان از صورتهای مالی و اطلاعات حسابداری را به خود جلب نموده است(باغومیان، ۱۳۸۸).
از سوی دیگر به نظر میرسد نتایج حاصل از این تحقیق میتواند در تعیین ارزش شرکت به طور بالقوه برای سرمایهگذاران و تحلیلگران مفید واقع شده و به بهبود تصمیمات سرمایهگذار کمک نماید.
۱-۵-سوالات تحقیق
سوال اصلی:
آیا بین ویژگیهای کمیته حسابرسی و ارتباط ارزشی اطلاعات حسابداری رابطه معناداری وجود دارد؟
سوال فرعی:
۱٫ آیا بین تخصص اعضای کمیته حسابرسی و ارتباط ارزشی اطلاعات حسابداری رابطه معناداری وجود دارد؟
۲٫ آیا بین اندازه کمیته حسابرسی و ارتباط ارزشی اطلاعات حسابداری رابطه معناداری وجود دارد؟
۳٫ آیا بین استقلال اعضای کمیته حسابرسی و ارتباط ارزشی اطلاعات حسابداری رابطه معناداری وجود دارد؟
۱-۶-فرضیات تحقیق
فرضیه اصلی:
بین ویژگیهای کمیته حسابرسی و ارتباط ارزشی اطلاعات حسابداری رابطه معناداری وجود دارد.
فرضیه فرعی:
۱٫ بین تخصص اعضای کمیته حسابرسی و ارتباط ارزشی اطلاعات حسابداری رابطه معناداری وجود دارد.
۲٫ بین اندازه کمیته حسابرسی و ارتباط ارزشی اطلاعات حسابداری رابطه معناداری وجود دارد.
۳٫ بین استقلال اعضای کمیته حسابرسی و ارتباط ارزشی اطلاعات حسابداری رابطه معناداری وجود دارد.
۱-۷-روش تحقیق
روش تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی و از لحاظ هدف، کاربردی است. تحقیق کاربردی، تحقیقی است که هدف آن توسعه دانش کاربردی در یک زمینه خاص است، به عبارت دیگر تحقیقات کاربردی به سمت کاربرد عملی دانش هدایت میشود. (سرمد و همکاران، ۱۳۸۸)
۱-۸-روش گردآوری اطلاعات
در این تحقیق از روش کتابخانهای و میدانی جهت گردآوری داده ها استفاده شده است. از روش مطالعات کتابخانهای برای مطالعه ادبیات موضوع و بررسی پیشینه تحقیق، شامل کتب، ماهنامه و فصلنامهها، پایاننامههای تحصیلی داخلی و خارجی و مقالات داخلی و خارجی از طریق اینترنت و مراجعه حضوری، استفاده شده است. روش جمع آوری اطلاعات واقعی متغیرها نیز، میدانی است و اطلاعات مربوط از طریق بانک اطلاعاتی سازمان بورس اوراق بهادار تهران و نرمافزار تدبیرپرداز و رهآور نوین جمع آوری گردیده و برخی از اطلاعات مربوط به سود هر سهم و ارزش دفتری هر سهم نیز از صورتهای مالی شرکتها و مراجعه به یادداشتهای توضیحی آن ها به دست آمده است.
۱-۹-قلمرو تحقیق
قلمرو تحقیق چارچوبی را فراهم می کند تا مطالعات و آزمون محقق در طی آن قلمرو خاص انجام پذیرد و دارای اعتبار بیشتر باشد.
قلمرو مکانی:
جامعه آماری مورد مطالعه کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با در نظر گرفتن معیارهای ذکر شده میباشد.
قلمرو زمانی:
دوره زمانی این پژوهش با توجه به در دسترس بودن اطلاعات مربوط به متغیرهای تحقیق، دوره ۲ ساله و از ابتدای سال ۱۳۹۱ تا انتهای ۱۳۹۲ میباشد.
۱-۱۰-جامعه و نمونه آماری
در این پژوهش، جامعه مورد بررسی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از سال ۱۳۹۱ تا پایان سال ۱۳۹۲ میباشد. نمونه آماری این پژوهش دارای ویژگیهای زیر هستند:
۱٫پایان سال مالی شرکت ۲۹ اسفند ماه باشد.
۲٫پایان سال مالی شرکتها طی دوره مورد نظر تغییر نداشته باشد.
۳٫شرکتها جزء شرکتهای سرمایه گذاری و بانکها و مؤسسات پولی نباشند.
۴٫ اطلاعات مورد نیاز شرکت در دسترس باشد.
بدین ترتیب ۶۳ شرکت به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند.
۱-۱۱-تعریف واژه های کلیدی تحقیق
کمیته حسابرسی: کمیتهای است متشکل از هیئتمدیره که به طور معمول از سه تا پنج مدیر غیرموظف (یعنی نه مدیر اجرائی شرکت و نه در استخدام شرکت) تشکیل میشود. نبود مدیران موظف در کمیته حسابرسی سبب میشود تا حسابرسان بتوانند مسائلی چون نقاط ضعف کنترلهای داخلی، اختلاف نظر با مدیریت درباره اصول و روشهای حسابداری، نشانه های احتمالی از سوء استفاده های مدیریت یا سایر اعمال غیرقانونی مسئولین شرکت را که با کمیته حسابرسی، صریحتر مطرح نماید. تماسهای کمیته حسابرسی با حسابرسان، اطلاعات به موقعی درباره وضعیت مالی شرکت و نیز اطلاعات لازم برای ارزیابی کارایی و درستکاری مدریت را در اختیار هیئت مدیره شرکت قرار داده است.
“